Нов инструмент на Майкрософт ще помогне на потребителите да решават проблеми при работа с продуктите на софтуерния гигант.
Бутонът “Fix it” ще позволи автоматично изпълнение на действия, свързани с онлайн поддръжка, които потребителите по принцип извършват ръчно.
Майкрософт е поставила новия помощен инструмент на страници с решения за най-често срещани проблеми, както и в статии с по-сложно съдържание, което би затруднило обикновения потребител.
Бутонът “Fix it” е сигурен начин за прилагане на автоматични фиксове, настройки за конфигуриране и извършване на действия, които обикновено са описани като ръчни процедури в ръководствата, разяснява на своя сайт Майкрософт.
Екипът по разработка на новия инструмент си е партнирал с няколко ОЕМ производители, за да се автоматизират основни действия, свързани с техните продукти.
"Fix it" може да бъден намерен, например, на страницата, която показва на потребителите как да създадат икона на браузъра Internet Explorer на своя десктоп.
Майкрософт е започнала да вмъква бутона през последните шест седмици и към момента инструментът вече е наличен в стотици страници.
От компанията твърдят, че над 75 хиляди потребители вече са използвали системата, откакто тя беше въведена през декември. 95% от тези потребители са отговороли, че бутонът им е решил проблема.