След кратко забавяне от предварително обявения срок, Майкрософт пусна за сваляне публична бета версия на операционната система Windows 7.
По план, софтуерът трябваше да бъде достъпен от петък вечерта, както обяви Стив Балмър, но огромният наплив от желаещи да свалят системата създаде проблеми с достъпа до сайта.
Майкрософт обяви, че временно ще спре достъпа до публичната бета версия, за да разшири възможностите на инфраструктурата. След добавяне на достатъчно нови сървъри, Windows 7 Beta вече може да се сваля от сайта на компанията.
Желаещите да свалят системата, трябва да имат акаунт Windows Live ID. Майкрософт предупреждава потребителите да не инсталират бета версията на основните си служебни или домашни компютри.
Windows 7 Beta изисква конфигурация с процесор на 1GHz, памет 1GB, дисково пространство 16GB, графика с поддръжка на DirectX 9 и памет 128MB, записващо DVD устройство и връзка към интернет. Достъпни са 32- и 64-битова версия на системата.
Потребителите трябва да имат също определено ниво на технически познания, за да създадат инсталационно DVD.
Майкрософт предупреждава потребителите да не очакват от бетата качество на финален продукт и поради това да не инсталират системата на основните си компютри.