От 1 януари 2008 г. размерът на линията за бедност за страната ще бъде 166 лв., определи правителството.

Със същото постановление са приети и промени в методиката за неговото определяне, съобщиха от правителствената информационна служба.

Размерът на линията за бедност се определя по създадена специално за целта и утвърдена от Министерския съвет през 2006 г. методика, изготвена съвместно от екип на Министерството на труда и социалната политика, Националния статистически институт (НСИ), представители на БАН, социалните партньори и изследователски институти.

Методиката е изцяло съобразена с регулациите на статистическата служба на ЕС (Евростат) в областта на статистиката на доходите и жизненото равнище и с практическите постижения на българската научна практика.

За изчисляването на линията на бедност са използвани данните на НСИ от ежегодното изследване на бюджетите на домакинствата в страната.

С приемането на официална линия на бедност 2008 г. правителството изпълнява ангажиментите си, поети в управленската си програма и в тристранния Пакт за икономическо и социално развитие на България до края 2009 г.

Преди да бъде прието от правителството постановлението е съгласувано с консенсус и от социалните партньори в рамките на Националния съвет на тристранно сътрудничество.

Промените в методиката за определяне и актуализиране на размера на линията на бедност засягат частта й за дефиницията на минималните жизнени потребности.

Те ще се определят средно за 20-те процента от домакинствата c най-ниски доходи, а не средно за 30-те процента от домакинствата, както беше досега.

Промяната е продиктувана от настъпилите положителни изменения в доходите и структурата на потреблението на домакинствата.

С поредното за тази година решение на правителството персонални месечни пенсии получават още 31 деца без право на наследствена пенсия от починал родител, 67-годишна жена, родила и отгледала пет деца, и 65-годишна жена, която в продължение на 16 години е полагала грижи за сина си - инвалид, постоянно нуждаещ се от чужда помощ.

Всички те отговарят на изискванията на чл. 92 от Кодекса за социално осигуряване и на разпоредбите на чл. 7 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, съобщават от пресцентъра на кабинета.

Персоналните пенсии се отпускат от 1 ноември 2007 г. и са 68.61 лв., месечно (90% от социалната пенсия за старост).

За изплащането им са планирани 2264.13 лв. Решението на правителството за отпускане на персонални пенсии е петото за 2007 г.