България, най-бедната страна на Европейския съюз, е застигната от постоянната си болест - корупцията, така че стана първата страна член на ЕС, санкционирана от Европейската комисия чрез спиране на европейски фондове.

Това пише Франс прес в анализ от София, отбелязвайки, че ЕК е наказала България, изтегляйки окончателно 220 милиона евро от предприсъединителната програма ФАР, на която София имаше право до края на годината.

"Ударът е сериозен! Това бяха пари, отпуснати за инфраструктурни проекти, които трябваше да облекчат временно спада на поръчките в строителството по време на криза", обяснява пред АФП заместник-председателят на Българската стопанска камара.

Агенцията цитира и Огнян Минчев, представител на Трансперънси интернешънъл, според когото все пак "лошата новина ще има положителен ефект в дългосрочен план".

Според него "това е предупреждение за всяко българско правителство при спъване на реформите, за които настоява ЕС, както и за неспазване на европейските норми".

Още около 600 млн. евро от предприсъединителните фондове, на които България има право до 2009 година, остават замразени, припомня АФП.

По-страшното за страната е, че заради неприятностите с тези фондове могат да бъдат блокирани програми за усвояване на 11 млрд. евро, на които страната има право до 2013 г.

България е обект на стриктно и непознато досега наблюдение от страна на Европейската комисия заради недостатъчната ефективност на съдебната й система, по-специално в борбата с престъпността и корупцията, отбелязва АФП.