Немската компания HyperMegaNet UG започна производство на компютри, които могат да работят освен с Windows, но и с операционна система Mac OS X 10.5.
Серията PearC включва три модела - Starter, Advanced и Professional, всеки от които може да бъде конфигуриран според предпочитанията на потребителя. Цените на конфигурациите варират от 499 до 1499 евро, според информация от сайта на компанията.
Apple все още не е реагирала на новината за поредния си конкурент. Компанията води съдебни битки с производителя на клонинги Psystar, който даде “лош” пример и на останалите.
Наскоро и аржентинският доставчик OpeniMac предложи компютри с операционна система Mac OS X. По-рано американската Open Tech също пусна евтини клонинги на епълските компютри.
Бизнесът с Mac клонинги е на ръба на закона. Apple не лицензира своята операционна система на други производители. Но на пазара се появиха няколко доставчици, които купуват легални копия на Mac OS X и ги инсталират на предлаганите от тях компютри.
Немската HyperMegaNet UG е поредният играч при Mac клонингите. Компютрите й не са много по-евтини от епълските, но наличието им означава по-голям избор за потребителите.
Според анализатори, световната финансова криза създава благоприятни условия за Mac клонингите, тъй като купувачите вече си правят сметка за всеки цент.