Австралийски съд отказа на Apple ексклузивни права над буквата "i". Компанията от Купертино водеше дело срещу притежателите на марката DOPi, твърдейки че тя нарушава нейни интелектуални права.

Повечето топ продукти на Apple включват буквата "i" в имената си, като например iPod, iPhone, iMac и очаквания на 3 април iPad.

Съдът обаче е преценил, че Apple няма основание да претендира за каквито и да е изключителни права над "i", тъй като на пазара отдавна съществуват продукти, чиито имена започват с въпросната буква. Такива например са iSkin и iSoft, предаде smh.com.au.

Притежателите на DOPi считат своята марка за абревиатура на "Digital Options and Personalised Items" (цифрови аксесоари и персонализирани предмети). Това тълкуване на марката е помогнало значително в съдебната битка срещу Apple.

Не за първи път Apple води подобни дела. През декември миналата година Купертино даде на съд производителя на компютри Macpro. Съдът на първа инстанция реши в полза на Macpro, отчитайки факта, че компанията е на пазара от 26 години, докато епълските компютри Mac Pro се появиха през 2006 година.