Две експертизи по гражданското дело, заведено от Симеон Сакскобурготски и сестра му срещу държавата за собствеността върху двореца “Кричим” ще гледа днес Пловдивският окръжен съд. Според първата, 370-те декара земя в границите на резиденцията, за които претендира бившият премиер, са оценени на близо 446 000 лева. Заключението обаче е дадено на база цените на земеделските земи в региона, макар че част от тях са с изградена инфраструктура. Поради тази причина се очаква оценката да бъде оспорена от юристите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е ответник по делото.

Втората експертиза е за идентичността на постройките в Двореца “Кричим” с претендираните от бившия премиер и сестра му Мария Луиза сгради по нотариалните актове на Интендантството на цивилната листа. Адвокатката на Симеон и Мария Луиза – Ели Христова, неуспешно поиска отстраняването на вещото лице Васил Герасимов, което вече констатира липса на идентичност по време на административното дело, когато областният управител на Пловдив Тодор Петков отказа да възстанови по административен ред двореца на бившия монарх. Тезата на Герасимов бе, че в границите на имота през 30-те години на миналия век е имало 12 постройки, а сега те са 24, с различно предназначение и 2,5 пъти по-голяма квадратура.

След като Върховният административен съд потвърди като законосъобразен отказа на областния управител на Пловдив да върне „Кричим”, Симеон Сакскобургготски и сестра му за пръв път са принудени да доказват права на собственост. Преди това получиха с административни актове дворците „Враня”, „Ситняково”, „Царска Бистрица” и „Баня”, 16 500 декара земи и гори в Рила и хижата Саръгьол.

В първото заседание по процеса в Пловдив за пръв път бе повдигнат и въпросът може ли изобщо бившият цар да претендира реституционни права без изричен закон, след като Интендантството, на чието име са актувани възстановените резиденции и спорната „Кричим”, е държавна структура според Търновската конституция.