За пореден път ЕК констатира големи недостатъци в борбата с корупцията и организираната престъпност в България. Няма присъди на добре известни криминално проявени лица, които отдавна са в полезрението на службите, констатира Брюксел в проектодокумента. ЕК отново напомня, че е необходимо да бъдат изяснени кои точно са правомощията на МВР и ДАНС. Нужни са прозрачни и отчетни правила на разделение между ДАНС и МВР във връзка с използването на СРС-та и за обема на парламентарния контрол върху дейността на ДАНС, пише комисията, но признава, че кабинета на Сергей Станишев е предприел стъпки за реформи в тази насока и цитира пилотен проект, стартиран от правителството.

Следващите стъпки трябва да бъдат обвинения срещу членовете на наблюдаваните криминални групировки, пише още в проектодокумента на Брюксел. Според Еврокомисията е необходима дълбока реформа на досъдебната фаза на наказателния процес с цел подобряване на допустимостта на доказателствен материал.

Еврокомисията пише още, че са необходими и важни закони в областта на замяната на земи, конфликта на интереси в държавната администрация, финансирането на политическите партии и отнемането на имуществото, придобито по престъпен начин.

Що се отнася до Румъния, Комисията не отчита напредък, а стъпки назад. Букурещ е обвинен в опити за ограничаване на службите да разследват престъпления. Цитирани са заплахи към главния прокурор, разследващ корупцията. Според ЕК правосъдието в Румъния е силно политизирано и този феномен се задълбочава, като това често спъва разследвания на високопоставени политици за корупция.