Високопоставен френски представител даде положителна оценка на новото българско правителство за работата срещу корупцията и организираната престъпност.

Държавният секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш е разговарял с премиера Бойко Борисов за двустранните отношения по енергийни, военни и образователни въпроси, информира БНР.

Акцент на разговора обаче е бил, въпросът за корупцията и организираната престъпност.

Ние напълно осъзнаваме волята на българското правителство и премиера за "прочистване на шкафовете от миналото", за по-добро изпълнение на изискванията на ЕС в борбата с мафията, корупцията и организираната престъпност и за това България да стане истинска правова държава", каза Льолуш в отговор на въпрос за оценка на първите стъпки на кабинета на Бойко Борисов.

По думите му, изключително важно е българското правителство да си дава сметка за това и да осъзнава проблема, че не може да има две равнища на принадлежност към Европа. Абсолютно важно е да се изкорени корупцията в администрацията и в правосъдната система, има очевидна воля за това, която ние подкрепяме и ще очакваме резултати, каза Пиер Льолуш.

В областта на енергийната политика България не трябва да е сама, когато трябва да се противопостави на предизвикателството от спиране на електричеството, заради липса на газ, казал Льолуш. Той е заявил, че ако проектът АЕЦ „Белене" се осъществи, Франция ще има съществено участие в него. Той е предал поканата на Саркози за посещение на Борисов в страната.

Попитан за случая "Борилски" Пиер Льолуш каза, че предстои нов процес, което по думите му се дължи и ще се случи благодарение на френската дипломация в лицето на посланик Етиен дьо Понсен.