Може iPhone-ът да е този, който досега грабваше заглавията, но Mac OS X Leopard май ще се докаже като най-революционният продукт на Apple.

Новата версия на Mac OS X - 10.5 с названието Leopard излиза този петък в цял свят. Цената му е $129 за 1 лиценз и $200 за семеен пакет от 5 лиценза.

Leopard ще е е първото голямо обновление на Mac OS X за последните 2 години. В него са заложени над 300 нови функции и подобрения.

Една нова и очаквана функция от OS X потребителите е Time Machine (машина на времето), която позволява да се връщаме назад във времето и да видим старите си писма, файлове, контакт-листи и ако желаем да върнем нещо от там. Интерфейсът е много приятен (типично за Apple) и прави боравенето с новата функция много лесно.

Друго голямо подобрение е Spaces. С помоща на Spaces може да създадете няколко виртуални desktop-а и, които да ви помогнат да организирате работата си, като премествате прозорци от 1 "пространство" в друго. Spaces не е нещо революционно - Linux потребителите от край време ползват нещо подобно - кубчето, при което отделните desktop-и са отделни страни на един куб.

Linux и Mac OS X винаги са били по-напред от Microsoft Windows по отношение на сигурността. Това обаче не пречи на Apple да продължават да въвеждат подобрения в операционната си система. Едно от подобренията в сигурността е "рандомизация на паметта", нещо което видяхме при Windows Vista няколко месеца по-рано. Тази функция слага различни системни компоненти на различни произволни места в паметта всеки път, така че да попречи на вируси и подобни гадове да знаят къде точно какво има.

Sandboxing е другото попълнение към защитата на новият OS X. От Microsoft се канят да го реализират и в Windows, но изглежда от Apple разработват по-бързо и са смогнали да го внедрят в Leopard. Функцията указва на програмата какво може и какво не може да прави, като така се ограничава достъпът и до системни ресурси и файлове.

Изглежда Apple отново надминаха себе си и новият Leopard наистина има какво да предложи на Mac OS X потребителите. И всичко това на невероятно ниската цена от $129. За сравнение ще кажем, че най-евтиният вариант на основният му конкурент - Windows Vista струва около $100, като той е с много намалени възможности и почти неизползваем, а пълният (Windows Vista Ultimate) струва около $400.