Apple пуска телевизор под собствената си марка, който ще се нарича iPanel, а не iTV, както се смяташе досега. Очаква се това да се случи през четвъртото тримесечие на тази година, съобщи агенцията РИА Новости, цитирана от Newsru.com.

Аналитикът от
Jefferies & C - Питър Мизек, разясни, че от Apple предпочитат по-общо име, което ще представи новия продукт не просто като телевизор, а като многофункционален мултимедиен център. В допълнение, експертът отбеляза, че правата върху търговската марка ITV са собственост на едноименна британска телевизионна мрежа и това би създало допълнителни трудности.

По данни на руската агенция СМИ, от ръководството на ITV се свързали с Apple още през 2010 г. (когато американския гигант пусна своята телевизионна конзола), за да заявят изрично, че няма да им преотстъпят своето име. Така новият продукт беше пуснат под названието Apple TV.

Според Питър Мизек, iPanel ще струва около 1 250 долара. Очакванията са продажбите на телевизорите да повишат допълнително интереса и към останалите продукти на процъфтяващата компания.

Експертите отдавна прогнозират, че Apple разработва свой собствен модел телевизор, но официално тази информация не е потвърдена. Въпреки това с течение на времето все повече и повече анализатори са склонни да мислят, че такова устройство наистина се подготвя от компанията.

Сега в тази област Apple предлага само приставката Apple TV, която се свързва към вашия телевизор и ви позволява да гледате филми и ТВ сериали, закупени от онлайн магазина iTunes Store. През четвъртото тримесечие на 2011 г. от Apple са продали 1,4 млн. бройки от тези устройства.

Слуховете за разработването на Apple телевизор засега идват главно от неофициални източници, близки до азиатските предприятия партньори на американската компания, произвеждащи отделни компоненти или сглобяващи ги в готов продукт.

Предполага се, че дебютният телевизор на Apple ще получи същия процесор, с който разполагат и останалите продукти на компанията (iPad/iPhone/iPod) и ще работи под iOS.

Телевизорът на бъдещето ще поддържа и системата за гласов контрол Siri, която се появи за първи път в iPhone 4S. В допълнение, благодарение на вградената в
iPanel камера, чрез него ще могат да бъдат осъществявани видео разговори, като устройството ще може да бъде управлявано с помощта на жестове.