Кичур коса, отрязан от главата на убития Че Гевара през 1967 г., беше продаден на търг в Далас за 100 000 долара.

Кичурът коса бе купен от собственик на книжарница край Хюстън, който смята Че Гевара за един от най-големите революционери на 20 век. 61-годишният Бил Бътлър, който колекционира предмети от 60-те години, е бил единственият участник в търга.

Той планира да украси магазина си с реликвата. Кичурът е бил отрязан от бившия агент на ЦРУ, 71-годишния кубинец Густаво Вийолдо, който е участвал в операцията по залавянето на Че Гевара.

Ако тялото на убития революционер беше откарано в Куба, той щеше да бъде погребан с почести, затова решили да погребат тялото на строяща се полоса на летище.

През 1995 г. кубинските власти съобщиха, че останките на Че Гевара са открити от антрополози в Боливия и ги препогребаха в Куба, без да бъде направен ДНК анализ. Вийолдо и други експерти твърдят, че истинските останки на революционера все още са в Боливия.

Агентът на ЦРУ е отрязал кичура от косата на убития команданте, за да разполага с доказателство, че задачата е изпълнена. Аукционната къща не е правила ДНК експертиза на косата, но специалистите от Heritage Auction Galleries нямат съмнения относно автентичността.