Учени от университета в Айова предупреждават, че пушенето ускорява процесите на стареене и увеличава вероятността от преждевременна смърт. Данните от тяхното изследване са били публикувани в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. „Тютюнопушенето може да ускори процесите на стареене и да скъси продължителността на живот с повече от 10 години”, казва Т. Нюнойа, водещ автор в проучването.
Екипът му е установил, че липсата на конкретен протеин е причина за намаляване на продължителността на живот сред пушачите.
По аналогия учените са го свързали със синдрома на Вернер. Той представлява рядко автозомно-рецесивно заболяване, което се характеризира с преждевременно стареене. Наследствено обусловено е.
Получава се при мутация на ген (WRN), който отговаря за продукцията на WRN – протеин. Той има защитна функция по отношение клетките на тялото.

Учените са установили, че протеинът, който липсва при синдром на Вернер е намален и при пушачите с хронично заболяване на белия дроб. „Съсредоточихме се върху това, какво се случва в белите дробове, тъй като се получава същия ефект на стареене. Заболеваемостта е сходна. При синдрома средната продължителност на живот е около 40-50 години”, казват от екипа. Изследователите са направили сравнение на фибробластите (тип клетки) на непушачи без заболяване на белия дроб с тези на тежките пушачи с емфизема. Открили са, че клетките на последните са загубили способността си да се делят и да растат. Изводът, до който са достигнали е, че тютюнопушенето води до стареене на клетките, а те от своя страна са били с ниско съдържание на цитирания белтък, явление типично и за синдрома на Вернер. Учените предупреждават, че тютюнопушенето дава сериозно отражение върху здравето и продължителността на живот. Повече информация за отказване от цигарите и IQS може да получите на тел.02/989 82 10 или на www.iqsbulgaria.com, предаде Агенция "Фокус".