Престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици в София, е била разбита при съвместна акция на МВР и прокуратурата, съобщи в предаването „Денят” на Дарик вътрешният министър Михаил Миков. При операцията са арестувани петима или шестима души, на различни адреси, а у  някои от тях са намерени наркотици.

Вътрешният министър коментира още причините за напрежението в подземния свят у нас в последните седмици, както и излезлият междинен доклад на Европейската комисия за България. Според него вече са набелязани поредица от мерки за постигане на още по-голям капацитет в областта на правосъдието и вътрешните работи. По думите му ще има засилване на работата на съвместните екипи, прокуратурата и Министерството на вътрешните работи. Специално за МВР, Миков смята да предложи усилване на капацитета на досъдебното разследване чрез обучение, чрез подобряване на квалификацията, за да се подобри ефикасността на системата. Ето какво още каза той:

„Смятам, че докладът е добър резултат от съвместната работа на българските власти и Европейската комисия в областта на правосъдието и вътрешните работи. Определено оценките кореспондират с действителното състояние на нещата, идентифицирани са проблеми, които трябва да решаваме”, обясни още Миков.

Запитан на какво се дължи напрежението в подземния свят и дали това има общо с арестите на Златомир Иванов-Баретата и Димитър Вучев-Демби, Миков отговори така: „Причините могат да бъдат от всякакво естество, и социално-икономически, и ако щете едно подобрено взаимодействие между МВР, съд и прокуратура”.

На въпрос дали последните убийства, престрелки, взривове се дължат на напрежение в ъндърграунда, Миков отбеляза, че това е част от подземния живот, който излиза наяве и се надява скоро да има и присъди.

Решихте ли каква ще бъде съдбата на служителите от бившата ГДБОП, действали неправомерно по случая Пламен Куцаров, от тези осем наказани, има ли уволнени вече?       

Все още не, но може би другата седмица вече ще се вземе решение. Искам да изчакам и да чуя повторната съдебно-медицинска експертиза, да видим как се развива и наказателното производство, макар че при мен има готовност, данните са събрани, проведени са дисциплинарните производства и ще трябва да се произнасям.

Къде според вас бърка МВР със случая „Куцаров”, имаше информации, че той всъщност е бил информатор на полицията, това вярно ли е?

Не знам, нямам такава информация, не съм чувал такава информация. Основната грешка на всеки служител може да се случи, когато се нарушават законите или подзаконовите правила.