Залежи от природен газ и кондезат са открити при сондаж край село Девенци, община Червен бряг, съобщи Едуард Ганделман, президент на американската фирма концесионер на сондажа “Дайрект Петролиъм ”. По предварителни оценки, ресурсите, с които на този етап може да се каже, че находището разполага, ще бъдат достатъчни за 3-годишното цялостно осигуряване на нуждите на българското стопанство. Потенциалният газов ресурс е около 6 млрд. куб.м. и е базиран около сондажа.

Новата геоложка формация от газ и кондензат е намерена в карбонати на около 4100 метра дълбочина. Този газ е по-различен традиционно добивания в България, защото е високо калоричен - с 95 % метан и с много високо съдържание на кондензат.

Предстои да се направят промишлени тестове, за да се уточнят качествата на газовия резервоар. Периодът на промишлено тестване ще продължи няколко месеца, а през това време ще бъде направен втори оценъчен сондаж. Продължителността му ще е около три месеца, но той ще бъде съпътстван и с проектирането на газопровод.

Очаква се до средата на 2010 година двата промишлени сондажа край Девенци да бъдат включени в газопреносната система на страната и да започне тяхната промишлена експлоатация.

В сонджа край Девенци са инвестирани около 50 милиона долара. Депутатът Румен Петков съобщи, че министър Джевдет Чакъров вече е внесъл предложение в правителството да бъде удължен с 1 година периодът на проучване, което ще даде възможност да бъде направена обща оценка на находището и да бъде планирана неговата експлоатация.