Няма промяна в състоянието на почти 3-годишната Дарина, намушкана вчера от баща си в Червен бряг. Детето все още е на апаратно дишане в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в Плевен и има реална опасност за живота му. То е загубило повече от половината си кръв и е с тежки коремни разкъсвания, съобщиха за Дарик от пресцентъра на плевенската болница.

Вчера 27-годишният Върбан Маринов намушка двете си деца - Дарина и Виолета, след което се обеси. Драмата се разигра в кв. "Пети" в Червен бряг. Едно от децата е починало веднага, а за живота на другото се борят в плевенската болница.

Сигналът за инцидента бил подаден в полицията около 13.00 ч. от дядото на децата. 52-годишният Станчо намерил първо момиченцата в къщата, положени на леглото и завити. След това, в постройка в двора до къщата, той открил обесен и сина си. Дядото разказал, че собственият му син е нанесъл прободни рани на децата си.

Станчо и преди е подавал жалби в полицията, че синът му тормози невръстните си деца, съобщиха за Дарик от Окръжна прокуратура в Плевен. Органите на реда пък сигнализирали в Отдел "Закрила на детето" в Червен бряг за физически тормоз на момичетата. Социалните служби извършили проверка и на 25 януари излезли с доклад, че всичко е нормално и не е имало намеса от тяхна страна.

Според данните на прокуратурата, майката на децата е напуснала мъжа си и е избягала в Гърция. В момента не се знае нейното местонахождение и няма как тя да бъде уведомена за трагедията, казаха още от Плевенската прокуратура.

По случая е започнало разследване. Предстои изясняване на причините, довели до трагедията, както и на всички обстоятелства, свързани със случая.

27-годишният мъж е с 13 криминални регистрации в полицията за кражби, унищожаване на имущество и кражба на МПС. Осъждан е на пробация.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов е разпоредил на председателя на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани и на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов да бъдат извършени проверки в Дирекцията "Социално подпомагане" - Червен Бряг. Целта е да се изясни дали има подадени сигнали за проблеми в семейството и дали социалните работници от отдела за Закрила на детето в Червен бряг са предприели адекватни мерки спрямо двете деца. Ако се докаже, че в работата на Дирекция "Социално подпомагане" - Червен бряг има пропуски, довели до тежкия инцидент, на виновните служители ще бъде потърсена съответната отговорност.

Подобна драма се разигра миналата година в родопското село Осиково. На 4 февруари 30-годишният Манчо Панюков закла синовете си Иво и Еди наред селото, след което подпали с бензин семейната къща, където е живеел със съпругата си Биляна и родителите й Фикра и Мурад Парапанови. При пожара пострадаха петима от роднините на Биляна. Младата жена почина в "Пирогов" месец след кървавата драма. Малко след започване на наказателния процес починаха и други двама нейни роднини, получили изгаряния в опожарения от Манчо дом на Парапанови.

Според заключението на експертите и криминолозите, Манчо Панюков съзнателно е отнел живота на родните си деца.

Само преди дни съдът в Благоевград определи и присъдата за деянието на Панюков - доживотен затвор без право на замяна. Преди произнасянето на присъдата Панюков, за пръв път от началото на процеса, поиска да даде обяснения, но без присъствието на журналисти. „За мен е без значение какво ще реши обвинението, животът ми вече няма смисъл" - бяха единствените думи на бащата-убиец, казани пред репортерите в залата.