От 5 вида тарантули, 4 вида гигантски хлебарки, скорпиони, птицеяди, червеи, щурци, мухи и змии е съставено „менюто" на риалити предаването „Страх", което Нова телевизия ще излъчва от 2 март.

На кастингите на шоуто се явиха почти 11 000 българи, но малцина от тях ще имат шанса да усетят отблизо част от разнообразието на световната фауна, и то на едни от най-екзотичните й представители:

Чилийската роза се среща в пустинята Атакама в Чили. Тази тарантула е миролюбива, расте бавно, рядко изхвърля косъмчетата си и е много красива. Също красива, но малко по-нервна от останалите видове и с голям апетит, е мексиканската огненокрака тарантула.

Подобно е поведението и на хондураската къдравокосместа тарантула, а мексиканската червеноколенеста тарантула, чиито женски живеят рекордните за вида 20-25 години, достига до внушителните 18 см с разпънати крака. Гигантската белоколенеста тарантула (над 22 см с краката и 10 см тяло) произхожда от джунглите на Бразилия. Повечето специалисти не я препоръчват за начинаещи поради "агресивния" й нрав, но тя е по-скоро нервна и страхлива, отколкото агресивна.

Сред „гостите" на „Страх" са гигантският сив птицеяд от Южна Америка и стигащият до 25 см императорски скорпион - изключително атрактивен и лесен за отглеждане.

Участниците в шоуто ще се насладят и на издръжливостта и разнообразието на едни от неприятните животинки - хлебарките. Българската продукция е осигурила представителна извадка на четири от най-достойните сред тях. Сред безспорните им качества са 7-сантиметровата дължина, способност след няколко месеца от няколко десетки хлебарки да създадат огромна колония, катерене по стъкло, летене, съскане.

Компания в шоуто ще им правят супер брашнените червеи. Те наподобяват обикновения брашнен червей, само че са значително по-големи и се хранят с животинска храна. Освен това при опасност отделят специфична защитна миризма.

Сред по-романтичните „гости" на шоуто са домашните щурци, а сред досадните „домашни любимци" е къщната муха.

Неизменно в изпитанията ще видим питони, стигащи до 10 м, голямата и тежка боа констиктор, царевичен смок, млечна и кралска змия, както и едни от най-устойчивите твари на планетата - плъховете.