Върховния касационен съд отмени ефективната присъда за педофилия на депутата Владимир Кузов и я замени с условна.  На основание чл. 66 от Наказателния кодекс съдът отложи изпълнението на наказанието лишаване от свобода за срок от три години, с  изпитателен срок от пет години.

Две съдебни инстанции признаха за виновен депутатът Владимир Кузов за това, че през 2001 г. е извършвал хомосексуални действия с малолетния тогава Николай Кирилов и го осъдиха на три години лишаване от свобода, които да изтърпи при първоначален "общ" режим. Мотивите на Върховния касационен съд за смекчаване на наказанието са, че начинът на извършване на престъплението не очертава завишена степен на обществена опасност на личността на подсъдимия.

Липсват и данни хомосексуалните действия да са се отразили негативно върху физическото и психическо здраве на пострадалото лице, нито върху сексуалната му пълноценност. За подсъдимия са налице положителни характеристични данни, той е с чисто съдебно минало, с висока степен на образование, трудово и социално ангажиран. Тези обстоятелства и изминалия сравнително дълъг период от време след деянията, през който подсъдимият няма други противообществени прояви, дават основание за извод, че целите на наказанието и преди всичко поправянето и превъзпитанието му могат да бъдат постигнати и без ефективното изтърпяване на наказанието лишаване от свобода. Самият съдебен процес е оказал влияние на подсъдимия в посока на преосмисляне на поведението му и не се налага той да бъде изолиран от обществото.

Членът от Наказателния кодекс, на  който се позовават съдия Савка Стоянова и колегите й Юрий Кръстев и Татяна Кънчева гласи, че ефективната присъда може да се замени с условна ако лицето не е осъждано на лишаване от свобода за престъпление от общ характер и ако съдът намери, че за постигане целите на наказанието и за поправянето на осъдения не е наложително да изтърпи наказанието.

Върховният касационен съд потвърждава втората част на наказанието постановено от първите две инстанции- обществено порицание, което да бъде изпълнено чрез обявяването му по месторабота. Решението на съда е окончателно.