За първи път прокуратурата поиска условна присъда за Максим Стависки. Това стана на днешното заседание във Върховния касационен съд (ВКС) по делото за предизвиканата от фигуриста катастрофа. Висшите магистрати ще се произнесат по делото в едномесечен срок. Процесът стига за втори път до ВКС, след като миналата година висшите магистрати върнаха делото на съда в Бургас. Първоначално фигуристът бе осъден на 2 години и половина условно с 5-годишен изпитателен срок, но след връщане на делото в Бургас присъдата беше променена на ефективна. Сега Стависки обжалва това решение.

През август 2007 г. при шофиране в нетрезво състояние Максим Стависки предизвика катастрофа, при която загина 24-годишният Петър Петров, а 18-годишната Мануела Горсова изпадна в кома и бе лекувана дълго у нас и в Израел.

Прокурор Антон Лаков се застъпи за подсъдимия Стависки в съдебна зала. Според обвинителя има добро процесуално поведение, чисто съдебно минало, опитал се е веднага да помогне на пострадалите и е възмездил финансово семействата на потърпевшите след катастрофата. Поради тези причини прокурорът счете, че не е нужно да бъде поставено ефективно наказание.

Защитникът на Стависки Явор Нотев обжалва гражданските искове, заведени от адвокатите, представляващи семействата на Петър Петров и Мануела Горсова.

Самият Максим Стависки заяви, че всички участници в това дело се надяват то да приключи по-скоро. Той отказа да коментира информацията, че Красимир Горсов си е купил „Мерцедес” с парите за лечението на дъщеря му Мануела.