Депутатите решиха съобщенията в интернет и телефонните разговори да бъдат проследявани само при случаите, когато има съмнения за тежки или компютърни престъпления. Това стана, след като промените в Закона за електронните съобщения бяха приети окончателно. При гласуването отпадна спорният текст, който даваше възможност за следене при всяка оперативна необходимост на МВР.

Достъпът до информация от мрежата ще става според Закона за специалните разузнавателни средства и Наказателно-процесуалния кодекс. Промените предвиждат 12 месеца да се съхраняват данните от електронните съобщителни мрежи, а срокът няма да може да бъде удължаван.

След гласуването, от опозицията заявиха, че ще поискат от президента да наложи вето върху някои текстове от закона, които предвиждат до 2012 година, когато ще бъде въведена цифровизацията, Комисията по регулиране на съобщенията да раздава без конкурс разрешенията за аналогови честоти.

Според Иван Иванов от ДСБ това е предпоставка за корупция.

„Нека видим от комисията какви правила ще разпоредят, не могат съвсем самоцелно да ги направят”, коментира Йордан Мирчев от НДСВ.

Опозицията обвини ДПС, че защитава възможността за създаване на монопол при цифровизацията заради собственика на няколко медии Ирена Кръстева. „ДПС не знам какво общо има с Ирена Кръстева, аз лично не я познавам”, каза депутатът от движението Камен Костадинов.