Виртуалните престъпления не остават във виртуалното пространство. Те са съвсем реални и са сериозна опасност за страната ни.

Това заяви вътрешният министър Михаил Миков на форума за виртуалните престъпления в интернет, който се провежда в столичния хотел "Радисън".

Миков добави, че България е особено застрашена породи бедността в определени етнически и социални групи. Като основен проблем е детската порнография.

Евродепутатката Илияна Йотова добави, че 74 процента от младите хора използват интернет най-малко по 3 часа на ден.

"Практически всяко едно от тези деца е попадало на порнографски материали", заяви Йотова.

Базата на европейската полиция Интерпол с изображения на деца, с които е злоупотребено, съдържа 550 000 изображения с над 20 000 различни деца. Само 500 от тези жертви са идентифицирани и спасени. Базата на полицията е създадена 2001 г.

Според Интерпол всяка година се предлагат най-малко 500 000 оригинални нови детски порнографски изображения. Рекордът се държи от Великобритания, където броят на уебсайтовете с детска порнография се е увеличил с 1500 процента за периода 1997-2005 г.

България е сред първите държави, които са ратифицирали конвенцията за киберпрестъпленията.

Вътрешният министър Михаил Миков заяви, че България е постигнала редица успехи в борбата срещу детската порнография в интернет.

Като кастинг за набиране на проститутки пък определи част от сайтовете за запознанства Явор Колев началник сектор "Компютърни престъпления" към МВР.

Той даде за пример 14 годишната Мими, която определя себе си, като "сладка" и "бонбонка".

"В профила им, мъже на възраст между 25-40 год. са коментирали снимки с думи, които ми е неудобно да повторя", каза Колев.

Според него трябва да има строги изисквания за това, какво се качва в Интернет, въпреки че би излязло по-скъпо за интернет-сайтовете.

Той даде за пример игри, в които за да се качиш в по-горно ниво, трябва да крадеш деца от майките им, да пребиваш и убиваш хора. В тези сайтове не е проблем да се регистрира непълнолетно или малолетно дете. Според доклад на ПЕГИ (Пан-европейска система за игри по интернет) издаден през април 2008 г., България е от държавите не приела мерки за регулиране на продажбите на игри.

Блудството с малолетни по Интернет не е регулирано от закона, там педофилите действат по следната схема: примамват децата, като ги карат да запишат педофилски изображения с камерите си.

Педофилът ги записва на личния си компютър и после изнудва децата. Често се стига и до срещи на улицата. МВР е успяло да предотврати подобна среща между дете и педофил в кафене, но според Колев не е ясно, колко деца не са спасени.