Има напрежение в криминалния свят у нас заради активната намеса на МВР в него,  смята началникът на „Криминална полиция” старши комисар Калин Георгиев. Според нето знаковите арести и действията на прокуратурата и МВР са довели до този резултат.

Началникът на „Криминална полиция” уточни още, че в момента организираните престъпни групировки са изключително мобилни и няма криминален контингент, който да е приоритет на една определена служба в МВР. Като пример Калин Георгиев посочи престъпните групи, които се занимават с кражби на коли или източване на кредитни карти. Той не отрече, че в момента в столичния ъндърграунд има сериозна напрежение:

„Аз мисля, че напрежението всички вие го усещате. Ще трябва да кажа нещо, за което трябва да се извиня за клишето, много пъти сте го чували това нещо, но когато правоохранителните органи започнат по-активно да се намесват в някои процеси на подземния свят, неимоверно това нещо води до разместване на пластовете. И не само арестът на Златомир Иванов. Няколкото знакови ареста, предприетите действия от страна на прокуратурата и МВР – комплексните действия, безспорно водят до такъв резултат”, допълни още старши комисар Калин Георгиев.

Столичната полиция отчете дейността си за 2008 година. Данните показват 37 процента разкриваемост на престъпленията. За миналата година столичните криминалисти отчетоха още, че са задържали в арестите 10 502-ма души. 24 са разкритите умишлени убийства за изминалата година.