Около 500 души с дълги наметки и черни шапки чакаха пред голяма книжарница на бул. Шан-з-Елизе в Париж излизането на 7-ия том от поредицата за приключенията на Хари Потър.

На първия ред сред чакащите бе девойка с патерици, редила се на опашка повече от три часа, за да се снабди с екземпляр на книгата на френски език. Три часа са чакали също 12-годишната Фостин и Диана, на 15, дошли специално за целта от парижкото предградие Курбвоа.

Прочетох първата книга, когато бях 8-годишна, заяви Диана. Тя увери, че знае как завършва 7-ият том от поредицата. 20-годишната Мелое, дошла от Версай, бе сред присъстващите на парти, организирано на няколкостотин метра от книжарницата от френския издател на книгата.

Мелое вече е прочела 7-ия том на английски език, но се бе редила на опашка, за да си купи същата книга на френски. Израснах с Хари Потър и ще остарея с тези персонажи, каза тя.

Когато бях малка, ставах рано сутринта, за да си купя книгите за Хари Потър веднага след публикуването им. Това вероятно е глупаво, но за мен бе важно, поясни Мелое.

Тя бе облечена като ученик от училището за магьосници, описано в сагата за Хари Потър. Издателство "Галимар" е публикувало 2,3 милиона екземпляра на френски език от последния том от поредицата за момчето с магьоснически способности.