Джоан К. Роулинг е най-високоплатеният автор в света като през изминалата година на всяка секунда е печелила по пет паунда, съобщи сп. "Форбс", цитирано от БГНЕС. Авторката на Хари Потър, която през изминалата година е спечелила общо 300 млн. долара, написа първата си книга от поредицата за малкия магьосник през 1997 г. Нейните приходи са шест пъти по-високи от тези на автора, класиран на второ място, Джеймс Патерсън.

Говорителят на "Форбс" заяви, че "именно магьосничеството превърна Роулинг от бедна самотна майка, разчитаща на социални помощи, във високоплатен автор на бестселъри". Приходите от филмите за Хари Потър до момента са донесли 4,5 млрд. долара в боксофисите по света, като предстои да се появят още три филма. Книгите за малкия магьосник са били продадени в повече от 400 млн. копия и са преведени на 67 езика.

Списъкът на десетте най-високо платени автори в света се допълва от Стивън Кинг, следван от Том Кланси, Даниел Стийл, Джон Гришъм, Дийн Кунц, Кен Фолет, Джанет Иванович, Стефани Плъм и Никълъс Спаркс.