Български тирове са блокирани на КПП Кулата-Промахон. Поводът е стачката на Гръцката федерация на международните автомобилни превозвачи. През граничния пункт се пропускат само леки коли и автобуси. Сред блокираните шофьори откъм гръцка страна е и слушателят на Дарик Николай Шишков. Ето как той описа ситуацията на границата в момента:

„Имат някакви искания – пречим им ние българите, румънците, били сме им взимали товарите. Исканията им са да не товарим ние от Гърция техни товари за Европа. Явно някакъв факс са получили гръцките полицаи, защото ги убеждават може би да ни пускат. Те обаче викат, препречили са с камиони, опашката в Гръцката област е около шест километра, а вътре в България е по-малка, защото и пътищата имат проблеми. Границата е блокирана, пускат само леки автомобили и автобуси”.

Не знаете докога ще продължи това, никой нищо ли не ви казва?

Засега нищо не се знае, аз предполагам, че в понеделник, защото то и няма кой да им обърне внимание. Идваха днес може би от три гръцки телевизии, снимаха ги и нищо. От нашите медии никой не е идвал.

Запитан как ще издържат до понеделник, Николай Шишков каза: „Оцеляваме някак си, като имаме пари и нафта, ходим до България, пазаруваме по малко и това е”.

Предприети са незабавни мерки за остра реакция на българската страна пред европейските институции и гръцката страна, съобщиха от българското транспортно министерво. Потърсено е съдействието на генералния секретар на Международния съюз за автомобилен транспорт (ИРУ) Мартин Марми. Министърът на транспорта Петър Мутафчиев е влязъл във връзка със заместник-министъра на външните работи Любомир Кючуков и чрез посланика на България в Гърция е изразил позицията на страната ни.

България ще уведоми Европейската комисия, че това е втори случай на блокиране на вътрешноевропейски граници и нарушаването на правата на българските превозвачи и ще продължи да предприема всички необходими мерки, за които българските превозвачи ще бъдат своевременно информирани.

По инициатива на областния управител на Благоевград Владимир Димитров и председателят на Общински съвет в Петрич Атушка Маркова са осигурени топли напитки и храна на шофьорите на тирове, блокирани на ГКПП-Кулата заради стачката на гръцките превозвачи. Мерките са свързани с престоя на шофьорите в студеното време и са съгласувани с

Утре в 11:30 часа областният управител на място ще се запознае със ситуацията на граничния пункт.