С 30% е спаднал пътникопотокът през ГКПП-Олтоманци на българо-сръбската граница след влизането на България в ЕС. През 2006 година преминалите границата са били 78 000 души, а през следващите 2 години те са около 57 000, сочат данните на Регионална дирекция "Гранична полиция"- Драгоман. ГКПП- Олтоманци е връзката на сънародниците ни от Босилеград и Западните покрайнини с Кюстендил и България.

"През пункта се осъществява 2,7% от трафика на българо-сръбската граница, за която отговаряме. По-малко натоварен е само пункт Стрезимировци. Не са характерни закононарушения в тази част от границата, в редки случаи има контрабанда на цигари от Сърбия към България", коментира пред Дарик директорът на РГС-Драгоман комисар Захарин Пенов.

На 7-8 май ще има нова среща между експерти на 2-те държави, които ще уточнят текста на споразумението за безвизово преминаване на границата - "местен граничен трафик". Граничният район, за който се отнася облекчената процедура, е между 30 и 50 км. По отношение на България от нея ще се възползват 27 общини с 515 населени места.

"Българите от Босилеград може да получат удостоверения, с които да пребивават безвизово в България 90 дни, в рамките на 6 месеца. Удостоверението ще е безплатно и ще бъде за 1 до 5 години", каза още комисар Пенов.