Продължава работата на екипите на Министерството на извънредните ситуации (МИС) за отстраняването на щетите след падналите обилни снеговалежи, съобщиха от ведомството.

Остава бедственото положение в три населени места – Кнежа, Ловеч и Вършец. Без ток са 174 селища в страната, без водоснабдяване – 81, а без телефонни връзки – пет. Аварийни екипи на електроразпределителните дружества работят за отстраняване на авариите. 22 пътни участъци са затворени. Не се пропускат товарни автомобили през ГКПП "Кулата", а на ГКПП "Оряхово" движението на всички моторни превозни средства е спряно.

В областите Враца, Монтана, Ловеч, Стара Загора са работят областните щабове за координация на спасителните и на неотложните аварийно-възстановителни дейности. Ако днес метеорологичните условия позволяват, ще продължат издирвателните действия за откриването на възрастната жена и на петгодишното дете, които вчера бяха отнесени от водите на реката между селата Козница и Дюлино в община Бяла.

Спасителни екипи на МИС са реагирали на 83 сигнала за паднали дървета, висящи билбордове, ледени висулки, улуци и ламарини. Те са изтеглили до този момент повече от 384 автомобила, включително 15 автобуси. С високопроходима техника до болнични заведения са транспортирани 16 болни и родилки.

Автобус на фирмата „Етап”, пътуващ от Силистра за София, вече шест часа е в преспите между силистренските села Черник и Овен. Автобусът е потеглил в 5 часа от автогарата и до 11 часа все още не беше изтеглен. Не е било по силите на почистващата техника от района да се справи със затъналото возило. Верижна машина на Гражданска защита е на път към мястото, съобщи директорът на ведомството Явор Минков. Преди това емтелбето е изтеглило микробус с пътници, заседнал по пътя от Силистра за Добрич. Шофьорът е пренебрегнал указанията за ползване на обходен път от Богорово през селата до разклона на село Кайнарджа. Обходът е въведен от вчера заради огромните преспи по пътя Силистра – Добрич, припомни ръководителят на Областното пътно управление Руфи Мустафа. По думите му пътищата в Силистренско по посока Русе и Шумен са опесъчени, обработени са и пътищата от втори клас. Днес машините на пътно поддържане ще уширяват третокласната пътна мрежа. Много закъсали автомобили, млековози и бусове, превозващи хляб, са блокирани по общинските пътища, съобщиха от областния координационно-информационен център. Обстановката в Силистренско като цяло се успокоява. Вятърът и валежът от сняг спряха, но все още има десетина села в Дуловско и Главинишко без ток, тъй като има повреда по електропроводната мрежа. Аварийни групи работят за отстраняването й.

Великотърновското село Пушево втори ден е без хляб, съобщи кметският наместник Юлия Костадинова. Вчера цял ден селото е било напълно откъснато заради непроходими пътища. За Пушево се влиза от две места – откъм село Шемшево и откъм Главния път София – Варна, обясни кметицата. Входът откъм Шемшево е бил изчистен чак снощи около 19 часа, но другият участък откъм магистралата все още е непроходим. В селото се доставя хляб три пъти седмично, но вчерашната доставка не е пристигнала и сега хората са крайно обезпокоени, коментира Юлия Костадинова. В Пушево живеят около 120 души, предимно възрастни хора, обясни тя. По думите й в селото няма проблеми с електрозахранването, водата и телефоните. Правим всичко възможно да възстановим доставките на хляб, колкото се може по-скоро, допълни кметицата. Няма данни за други бедстващи села във Великотърновска област. Без ток вече са над 40 населени места, съобщиха от Гражданска защита.

Млада майка и детето й са били спасени тази нощ от ледената блокада на пътя от Първомай за село Бяла река от дежурния екип на пожарникарите в Първомай. По неизвестни причини жената е тръгнала да пътува късно вечерта към селото, когато автомобилът й закъсал в снежна преспа. Сигналът е подаден към 23 часа снощи, след който пожарникарите са извършили още четири спасителни операции на блокирали в снега коли. В момента високопроходимият автомобил на пожарната служба в Първомай извозва от село Езерово до болницата в града жена със счупен крак и мъж, който е на хемодиализа. Заради снежни навявания пътищата към пловдивските села Православен, Буково, Драгойново, Езерово и Бяла река са непроходими за автомобили, съобщават дежурните екипи. Тази нощ пожарникарите са оказвали помощ и на аварийните звена на ЕVN, които са възстановявали електрозахранването в останалите без ток села в региона.

Няма опасност от лавини в района на Узана, съобщи за Дарик началникът на отряда на Планинската спасителна служба в Габрово Жаклин Илчев. Обявената червена степен на лавинна опасност се отнася само за високите части на Стара планина. На Узана има дежурен екип от Спасителната служба. До момента няма данни за изчезнали туристи или за такива, които са решили да предприемат преход в планината. От вчера се обработва голямата писта и се очаква да започне да работи. Все още обаче е силно затруднено движението към курортната местност, каза още Илчев. Пътят, който е част от Републиканската инфраструктура и се поддържа от Областно пътно управление, е разчистен само в едната лента и разминаването с насрещни автомобили е почти невъзможно. "Като искаме да правим туризъм, трябва да се грижим и за комуникациите", коментира началникът на спасителния отряд.

Затворен е пътят за село Велино в община Шумен, без ток в момента са селата Струйно и от трийсет часа – село Белокопитово, стана ясно по време на заседанието на Общинския щаб за координация при бедствия и аварии. Ситуацията след създалата се усложнена зимна обстановка вече е овладяна, констатираха присъствалите на заседанието. Очаква се около обяд пътят за Велино да бъде почистен и обработен, след което с линейка ще бъде транспортиран до болницата в Шумен мъж от село Живково, който е на хемодиализа. Стана ясно, че машините на „Титан – БКС” са работили по почистването на улиците в Шумен още от вчера, както и през нощта. Където е нужно, служителите на дружеството са обработвали улиците и ръчно. Заледени участъци има по пътищата към селата Средня и Черенча. В общината няма населени места без вода, през нощта екипи на ВиК са работили по отстраняване на авария край село Лозево. По време на заседанието от Е.ОН съобщиха, че вече е локализиран проблемът, заради който в Струйно и Белокопитово няма ток. В момента два екипа работят в подстанция „Запад” и електричеството в селата ще бъде възстановено съвсем скоро. От "Пътнически автотранспорт" – Шумен заявиха, че градските автобуси в Шумен са се движили без проблем и по разписание, въпреки обилния снеговалеж снощи. Тежка е обстановката в района на Върбица, не пътуват автобуси от Шумен за Добрич, Русе и Каолиново. Затворен е участъкът по направлението Велино – Живково – Калино, както и Памукчи – Преселка, Върбяне – Правенци, Овчарово – Друмево, Друмево – Вехтово.

Над 70 населени места от област Търговище продължават да са откъснати от снега, 21 в община Омуртаг, 50 в община Антоново и едно в община Търговище – Горна Кабда. От Гражданска защита увериха, че до вечерта пътищата ще бъдат разчистени, усилията са съсредоточени основно върху третокласната пътна мрежа. Ток и вода има навсякъде, няма населени места без хляб, сигнал е получен само от Горна Кабда. Той се проверява и селото ще получи хляб, казаха от там. Три тира са издърпани от снега при Пролаз през последните часове. Един лек автомобил е бил заседнал близо до Омуртаг. Помощ се оказва и на три родилки. Две от тях са в село Изворово, Антоновско. Автомобил на Гражданска защита е пристигнал вече там и предстои извозването им. Една родилка от село Церовище е настанена вече в омуртажката болница. В момента се организира настаняването на болните на хемодиализа от общината в многопрофилната болница в Търговище. Вече са превозени тези от Вардун и Черковна, следобед коли ще вземат тези от Ралица, Глогинка и Соколово.

Екип на Гражданска защита – Габрово е спасил семейство с две малки деца от "Жигула", закъсала в района на село Сейковци, в близост до Кози рог. Снегорин е разчистил и пътя до селото и инцидентът се е разминал без сериозни последствия. Множество закъсали автомобили затрудняват движението по главния път София – Варна, в района на Севлиево. От вчера екипите на Гражданска защита се опитват да извадят заседнал в пряспа автобус. Късно снощи е правен опит да бъде изтеглен с тежки верижни машини, извикани от Велико Търново, но без успех. Спирането на снеговалежа и лекото повишаване на температурите стана причина за счупени клони в центъра на областния град, които в момента се отстраняват. По последни данни няма населени места в областта с нарушено електрозахранване. Проходът „Шипка” все още е затворен, останалите пътища в областта са проходими при зимни условия, съобщават от Пътно управление.

Пътуването към Казанлък от Северна България е невъзможно след затварянето на проходите "Шипка" и "Хаинбоаз". Има големи опашки от автомобили, които очакват на входовете на двата прохода. Снегопочистващите машини работят непрекъснато, но почистването е затруднено от силния вятър и от големите преспи. Снегонавяванията и силният вятър са причина за трудното движение на автомобили и от Сливен към Казанлък, по главния път "1-6". Ограничена е видимостта. За час могат да бъдат пропуснати не повече от два, три тежкотоварни автомобила. Непроходими са пътищата и от град Шипка към селата Крън и Дунавци. Постовете на КАТ-Пътна полиция спират автомобилите, които искат да се придвижват в тази посока.