През целия ден продължава снеговалежът в районите на Смолян, Стара Загора, Благоевград, Кюстендил и София-област, съобщи Националната агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ). Снежната покривка е от 10 до 25 сантиметра на места. Цялата налична техника работи, а пътните участъци се почистват и обработват с пясък и луга, посочват от агенцията. През нощта времето ще се влоши още, а в неделя снеговалежите ще се усилят. Очаква се пътуването в страната да бъде силно затруднено, предупреждава Министреството на извънредните ситуации.

Слушател на Дарик съобщи, че километрична опашка от автомобили се е образувала на разклона за Рилския манастир на главен път Е-79. Три тира са препречили пътното платно. Заради обилния снеговалеж и наклона необорудваните с вериги камиони са блокирали пътя и затрудняват движението в посока Благоевград – на юг и София – на север.

Друг слушател информира за подобни проблеми на главен път Е-79 още преди Благоевград в посока София. „Пътувам от Кулата за Благоевград повече от два часа. Пътят нито е разчистен, нито е опесъчен. Няма снежна покривка, просто температурите са минусови и пътя е заледен. Колоните са безкрайни и в двете посоки. Влязох от Гърция – там нещата са коренно различни – опесъчено, осолено, движиш се с нормални километри. Тук средната скорост е не повече от 35-40 км. При тази обстановка няма нито пътно управление или каквото и да. Не се вижда нито един снегорин или някаква машина”, каза Йордан Радев.

Заснежена и заледена е автомагистрала „Хемус” след Ботевград към София. Вали и силен сняг, отбелязва агенция "Фокус". Духа и вятър, който навява снега. От Ботевград до София няма нито една машина, която да опесъчава магистралата. Натоварено е движението в посока столицата. При Долни Богров има колона от автомобили на светофара, който работи само на жълта светлина.

Според последната информация на КАТ движението е затруднено по пътя Кулата – София. Образували са се колони, пътната настилка е хлъзгава. Към момента трафика е засилен по входовете на София от към магистралите „Тракия” и „Хемус” и по пътя Самоков – Ярема. Движението е интензивно, но на този етап няма тежки инциденти. „Ние сме готови да посрещнем софиянци, които се връщат. По-конкретни неща, които ще направим е регулиране на движенето по автомагистрала „Хемус” в района на Долни Богров. Там ще бъде увеличена фазата на светофара за влизане и излизане на автомобилите, които ще дойдат. Същото ще се случи и на „Цариградско шосе”. Там също ще регулираме ръчно движението при необходимост, за да можем да изтеглим движещите се към центъра и излизащите от столицата. На Пернишко шосе има специална организация. Този път заради снеговалежа няма да има т.нар. реверсивно движение, но ще има достатъчно служители на пътна полиция, които да регулират движението”, каза Любка Маринова от КАТ.

От там напомнят, че всички автомобили в страната трябва да са с вериги и включени светлини, товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета през проходите Шипка и Петрохан, както и с вериги, без ремаркета и полуремаркета по пътя Батак – Доспат. Изцяло затворени са проходите Твърдица – Елена, като движението се осъществява през прохода Вратник, Етрополе – Златица, Арабаконак, Върбица – Сунгурларе и Троян – Кърнаре. Затворен е и пътя между връх Шипка и Бузлуджа.

В планините времето е с променлива облачност, ветровите и мъгливо по високите части. Температурите в сутрешните часове падат до минус 11 – минус 3. Условия за ски спорт има във всички центрове и курорти в страната, където съоръженията работят, съобразно метеорологичните условия. „Не са подходящи условията за туризъм във високите части на планините, поради ниските температури и променливото време. С карането извън пистите и влизането в улей се създават опасности за лавини”, информира Запрян Хорозов от Планинската спасителна служба (ПСС) и съветва скиорите да карат само на обозначените места и да се движат по обозначените зимни маршрути.

Времето над страната ще се задържи облачно с продължаващи снеговалежи. Минималните температури в неделя сутринта ще бъдат от минус 7 до минус 2°, а в София около минус 5°. В планините ще бъде и мъгливо. На 1200 м дневната температура ще бъде около минус 5, а на 2000 м – около минус 8°. Облачно и ветровито ще бъде и по Черноморието и ще превалява, предимно слаб сняг. Максималните температури ще бъдат от минус 2 до плюс 1°.