В по-голямата част от страната пътните настилки са заснежени, на места мокри и частично заледени, съобщиха от МВР.

Междувременно от НАПИ увериха, че всички заледени участъци  са обработени и опесъчени, но препоръчват водачите да тръгват на път с напълно оборудвани за движение при зимни условия автомобили.

Сняг превалява на проходите: Петрохан и Шипка.
Снеговалежи има в областите София , Бургас, Ловеч, Русе, Враца,  Велико Търново и Шумен.

Заледявания има в Русенска, Хасковска, Пернишка,  Търговищка, Варненска област.

Временно е спряно движението до почистване на пътните настилки през Дюленския проход, област Монтана (пътят от с. Славотин за с. Медковец е непроходим, алтернативата е обход през с. Расово), в област Ловеч се почиства пътят между с. Шипково и Рибарица, в област Бургас има преспи по пътищата Руен-Зайчар, Търнак-Каравелово-Соколец и Зайчево-Снежна.

Поради опасност от заледяване временно е спряно движението за всички товарни автомобили през проходите Шипка, Котел-Омуртаг и Прохода на републиката.

Проходът Владая е почистен до асфалт, Превала е проходим

Всички автомобили трябва да пътуват с вериги, а товарните -  без ремаркета и полуремаркета през прохода Шипка и по трасетата Превала-Смолян, Пампорово-Смолян, Рожен-Смолян, в района на гр. Елена
Тъй като фериботният комплекс при Оряхово е работил през цялата нощ, се очаква увеличаване на броя на тировете по направлението Оряхово - Враца - АМ „Хемус".