Половината от българите няма да гласуват със сигурност на изборите за Европейски парламент. Това показват  данните от изследване на социологическата агенция "Барометър.инфо". Според проучването пет политически партии щяха да изпратят депутати в Европарламента, ако вотът беше днес.

47,3 процента от българите нямат да гласуват със сигурност за евродепутати, съобщи координаторът на агенцията Николай Николов. Склонни да дадат своя глас са общо 33 на сто от анкетираните. Несигурни в своя положителен или отрицател вот са общо 24 процента от избирателите.

„Все още представата на българския избирател за евродепутатите, Европарламент и евроинституциите като цяло е, че те са нещо далечно и несвързано с България, не е свързано с делничния ни ден. Българинът според нас не вижда мотив да гласува”, каза Николов. 

Пет партии ще излъчат представители според анкетата, ако изборите за Европейски парламент бяха днес. Според изследването това са ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака и Движение „Напред”. "Шестата – СДС, е на границата за един евродепутат. ГЕРБ взима 6,64%, БСП – 6,49%, а ДПС – 4,04%", изтъкна Николай Николов.

Според резултатите БСП и ГЕРБ биха получили по четири или пет места в Европейския парламент, ДПС – три или четири, а „Атака” и Движение „Напред”, които имат съответно по 4 и 3 процента, биха излъчили по трима и двама евродепутати. „Електоратът на ДПС е най-мобилизиран за гласуване. Повече от 95% от заявилите, че ще гласуват за тази партия, са отговори „да със сигурност ще гласувам”, уточни Николов.

Той подчерта, че СДС и ДСБ биха имали шанс за едни евродепутат, ако се обединят за вота. Според социолозите от „Барометър.инфо” коалиция между ГЕРБ и БСБ е малко възможна.