На лицата, заемащи публични длъжности, ще се отнема само част от заплатата, ако укрият конфликт на интереси. Те ще останат без средствата, получени от действието, довело до конфликт на интереси. Това реши НС като прие окончателно тестове от промените в Закона за конфликт на интереси.

Татяна Дончева от левицата, която ръководи работната група по промените в закона, настоя възнаграждението да не се отнема, тъй като то се полага за свършената работа. По думите й предвидени били достатъчно санкции за нарушителите.

Комисията по държавна администрация подкрепи предложенито на НДСВ да остане сегашния по-строг текст за отнемане изцяло на заплатата за укрит конфликт на интереси. Одобрен беше компромисният текст на Четин Казак от ДПС.

Лицата, заемащи публични длъжности, ще трябва да декларират всички договори, по които са страна, а не само консултантските, както предлагаше работната група. Самата Дончева поиска залата да се съобрази с една от препоръките на на генералния секретар на ЕК Катрин Дей по този закон.

Въпреки възражението на жълтите се прие постоянна комисия да прави проверката за подадените деклрации за конфликт на интереси. Сега съществува подкомисия за тази цел. Олимпи Кътев, който я оглавява, съобщи, че 48 депутати не са подали декларациите си по закона. Срокът за това изтече вчера, но с промените ще бъде удължен поне с месец.