Делото за организиране на престъпна група и пране на пари в особено големи размери, заведено срещу Евелин Банев-Брендо, е приключило и влиза в съда, съобщи градският прокурор Николай Кокинов по време на отчета на Софийската градска прокуратура за 2008 година. Според оперативни източници Брендо е „прал” пари и на братята Маргини. В петък е повдигнато окончателното му обвинение, като това става малко преди да изтече 2-годишният срок, откакто му е предявено обвинението.

По делото срещу бизнесмена Христо Ковачки има двама привлечени обвиняеми за организиране на престъпна група. По второто дело срещу братя Маргини за пране на пари няма обвиняеми, но то не е прекратено. Не е спряно и делото срещу либийските мъчители на българските сестри. Главният прокурор е удължил срока до април и е изпратена втора следствена поръчка до Либия, но градският прокурор заяви, че не е очаквал особено съдействие.

Също в средата на април изтича срокът на разследване по разработката „Лиани” за незаконното финансиране на ДПС.

Образувано е и досъдебно производство срещу висш митнически служител за контрабанда на огромно количество чесън. Разследването е от няколко месеца и е по сигнал на Агенция „Митници”, а не на Яне Янев и партия „Ред, законност и сигурност”.

Повече от трима са свидетелите срещу Златко Баретата, съобщиха прокурорите. Всички са разпитани пред съдия и час от тях са включени в програмата за защита на свидетелите.