Нова технология ще позволи на собствениците на мобилни телефони да си правят сами медицински анализ като духат в малка дупка в корпуса на устройството.

Английската компания Applied Nanodetectors (AND) е създала иновационен чип, който може да анализира дъха на човек и да даде индикация за здравословни проблеми при наличие на въглероден двуокис, амоняк, азотен окис, а също така и на алкохол.

Устройството вече е вградено в мобилен телефон със специален отвор, който му позволява да изпълнява функцията на дрегер. Комбинацията е полезна, тъй като резултатите могат да бъдат изпратени от телефона директно на лекар за диагноза и предписание за лечение.

Според създателите на устройството, то може да открие признаци на рак на белите дробове, диабет, астма, хранително отравяне и други заболявания.

В момента Applied Nanodetectors води разговори с Nokia за лансиране на технологията на европейския и японския пазар. Нищо чудно в скоро време духането в телефон да стане част от ежедневието така, както е миенето на зъбите, например.