На работници и служители от сектори “Индустрия” и “Услуги”, за които е установено непълно работно време при условията и по реда на чл.138а, ал.1 и §3б от Преходните разпоредби на Кодекса на труда (КТ), могат да се изплащат компенсации. Това е възможно, когато продължителността на установеното непълно работно време е половината от законоустановената продължителност за месеца или за периода на изчисляване на работното време.
Компенсацията за един работник или служител е до 120 лв. месечно, като конкретният размер се изчислява в зависимост от действително отработеното време през месеца.

Лицата имат право на компенсация еднократно в рамките на една календарна година и за срок не повече от 3 последователни месеца в рамките на периодите по чл.138а, ал.1 и §3б от Преходните разпоредби на КТ.

Максималният месечен размер на компенсацията се изплаща на работници и служители, които през месеца са работили на непълно работно време, равняващо се на половината от законоустановената продължителност на работното време и пълен работен месец.

За изплащане на компенсации могат да кандидатстват работници и служители, за които е установено непълно работно време от работодатели, които:
- са установили непълно работно време за период не по-кратък от 2 месеца и за най-малко 5 на сто от списъчния състав на  персонала, към момента на кандидатстване;
- нямат изискуеми и неизплатени данъчни задължения и/или задължения за осигурителни вноски, събирани от Националната агенция за приходите;
- не са обявени в несъстоятелност или не се намират в производство по несъстоятелност или ликвидация;
- нямат наложени санкции или глоби по чл. 415, ал. 2 от КТ през последните 6 месеца преди кандидатстването на техни работници и служители.

Сумите за компенсации са дължими от датата на подаване на документите в Дирекция „Бюро по труда”, но не по-рано от датата на въвеждане на непълното работно време. Те се изплащат ежемесечно на работниците и служителите в въз основа на информация за фактически отработеното време за всяко от лицата.
 

Повече информация може да се получи в Дирекция „Бюро по труда” – Ботевград и филиалите й в Етрополе и Правец.