Неморалното поведение оставя лош вкус в устата, установиха канадски учени. Усещането, че някой ни мами, предизвиква същата реакция на отвращение, както храната или напитката с горчив вкус, съобщиха в. "Дейли телеграф" и в. "Таймс".

Екип, ръководен от Хана Чапмън от Университета на Торонто в Канада, е изследвал мимиките на доброволци, докато пробват напитки с неприятен вкус или разглеждат снимки на мръсни клозети или кървави катастрофи.

Класическите реакции, изразяващи погнуса, а именно набърчването на носа и повдигането на горната устна, е древна реакция, която в процеса на еволюцията се е развила, за да предпазва хората от инфекции и опасности.

Чапмън казва, че хората активират тези мускули в три ситуации: когато помиришат или вкусят нещо гадно, когато гледат нещо кърваво и отвратително или когато са обект на несправедливост или измама.

Чампън и колегата й д-р Адам Андерсън, също от Университета на Торонто, правят извода, че моралното поведение произхожда от отвращението, което ни кара да избягваме гниеща храна и други рискове за здравето.

Неволната емоционална реакция, която ни повелява да стоим настрана от източниците на инфекция, ни кара да поддържаме моралните норми и да отбягваме хората, които ги престъпват.

Канадските психолози пишат в сп. "Сайънс", че отвращението е било важно за еволюцията на моралността и че усещането ни за зло и добро, етично и неетично, се базира не само върху висшия разум, но и върху по-примитивни инстинктивни реакции.