На пръв поглед e малко досадно, че за пети път ще гледаме мач между тези два отбора. Ако погледнем сериозно на нещата обаче ще видим, че с изключение на първия им двубой, в който Левски победи убедително с 124:103, всички други мачове между гореспоменатите два тима бяха много интересни и успорвани.

И Левски, и Рилски Спортист се намират в тежка серия от мачове, като от следващите две седмици ще зависят както участието им във финалната четворка на Балканската Лига (БЛ), така и мястото им в крайното класиране на редовния сезон в Националната Баскетболна Лига (НБЛ).

Едно нещо е видимо: това са двата отбора, които са израснали най-много игрово и тактически в течение на сезона. Левски играе все по-грамотно в защита и показва нехарактерна за българските отбори тактическа дисциплина. Доказателство за това е победата на "сините" с 91:75 над шампиона на Македония Фени Индъстрийс (Македония) в двубоя от Балканската лига, игран в сряда.

През този сезон пък Рилски Спортист показват, това което им липсваше в предишните години - постоянство и професионална работа на всички нива в клуба. Много важна от гледна точка на самочувствието на отбора беше и "бомбата" на миналия кръг - победата им срещу Лукойл Академик. Те спечелиха и гостуването си в БЛ срещу Раднички 034 Груп в четвъртък, което е още една причина за възпитаниците на Александър Тодоров да влязат в мача с Левски с увереност и добро самочувствие. Освен това една евентуална победа срещу Стефан Георгиев-Торо и компания ще ги държи в борбата за първите четири.

От друга страна, след привличането на Джоунс, Младенов и Казлаускас, би трябвало да очакваме по-силен Левски през втория полусезон. Евентуалният по-широк състав на "сините", подсигуряването им на всеки пост с по двама играчи, както и домакинството са най-големият им бонус за днешния двубой.

След мача помежду им и реваншите в БЛ, баскетболистите от Самоков ще вземат глътка въздух, почивайки в 18-тия кръг, докато при Левски нещата са по-сложни. Те приемат Евроинс Черно море, като не бива да забравяме, че "моряците" изненадаха баскетболистите на Тити Папазов при първата си визита в София.

Тази вечер в зала "Христо Ботев" един от двата отбора ще прекъсне победната серия, в която се намира. Това ни дава надежда да очакваме един успорван, интересен и качествен двубой, от който могат да спечелят само зрителите.