Отбелязваме 131 години от Освобождението на България от турско робство.

Президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев, председателят на парламента Георги Пирински, депутати, министри, духовни лица и дипломати участваха в тържествената церемония пред паметника на Незнайния войн по издигането на националния флаг по случай 3 март - националният празник на България.

Държавният глава прие строя на гвардейските части и участва в поднасянето на венци на паметника на незнайния войн. След официалната церемония той отиде при насъбралото се множество граждани и взаимно се поздравиха за празника.

Десетгодишната Константна от София използва случая и издекламира пред президента стихотворението „Аз съм българче".

По-късно днес в 18.30 часа на площад "Народно събрание" държавният глава ще участва в тържествената заря-проверка по повод националния празник. Президентът Георги Първанов ще произнесе слово.

В 20.00 часа в Националния исторически музей в резиденция "Бояна" държавният глава и съпругата му Зорка Първанова ще бъдат домакини на традиционния прием по повод националния празник.

От 12.00 часа пред храм-паметника „Александър Невски" граждани ще се съберат на празнично хоро.

 От 13:00 часа пред храм-паметника „Александър Невски" започна и организираният от партия „Атака" митинг по случай 131-а годишнина от Освобождението на България от турско робство.

И днес остава забраната за движение и престой на превозни средства по улиците "Оборище", между "Раковски" и булевард "Васил Левски", "Московска" и "11-ти август".

От 8 сутринта до 20 ч. ще бъде затворен площад "Народно събрание".

От 13 ч. се забранява и влизането на превозни средства по булевард "Цар Освободител" и улица "6-ти септември". Затворен ще бъде и площад "Свети Александър Невски."

На площада под историческия връх Шипка великотърновският митрополит Григорий, отслужи панихида в памет на загиналите за свободата на България български, руски, белоруски, украински, румънски и финландски воини.

На тържествения митинг, организиран от община Габрово, присъстваха народни представители, областни управители, кметове на общини, представители на посолства и повече от 600 граждани. Слово произнесе кметът на Габрово Томислав Дончев. След митинга на Паметника на свободата на връх Шипка бяха поднесени венци и цветя.