Д-р Веселин Даскалов е началник на отделението по офталмология в МБАЛ „Токуда болница София” . Той обями, че болницата организира безплатни прегледи на пациенти с установена глаукома или със съмнение за заболяването. Предледите  ще бъдат извършени на 7 март 2009 г. (събота)  от 8.00 до 14.00 часа.
Записванията стават предварително на тел: 02/403 4000.
„Международните проучвания сочат, че глаукомата е основна причина за слепотата.
Лечението на това заболяване е възможно само при навременна лекарска намеса", съобщи д-р Веселин Даскалов .Той добавя, че за ранното откриване на глаукомата съществено значение имат редовните прегледи при офталмолог поне веднъж годишно.
Безплатната консултация включва преглед от специалист, определяне на зрителнатаострота, измерване на вътреочното налягане и оглед на зрителния нерв чрез офталмоскопия. Освен това препоръки за лечение, когато това се налага. Няма да се изискват направления за преглед при специалист или други документи от пациентите.
Прегледите са част от програма, посветена на Световния ден на глаукомата. В рамките на инициативата освен безплатните прегледи ще бъде организирана отворена за пациенти лекция „Глаукома и важността на ранното лечение", която ще се проведе на 12 март (четвъртък) от 16,30 часа в Аулата на  МБАЛ „Токуда Болница София".