Зрението на 4 бебета с екстремно ниско тегло спаси екип неонатолози и офталмолози на МБАЛ „Токуда Болница София", съобщиха от здравното заведение.
За първи път в България лекарите приложиха медикамент, който в много ранен етап лекува ретинопатията при недоносените деца.
Ключов момент за прилагането й е ранната диагностика, която зависи от модерна апаратура и добра колаборация между детски интензивен сектор и детски очни лекари.
Резултатите ще бъдат докладвани на Националната конференция на Съюза на очните лекари в България в Боровец, 04-06 юни 2009.
„И четирите деца се родиха преждевременно с екстремно ниско тегло - между 700 - 1000 грама", съобщава д-р Радка Масларска, д.м.- началник на отделението по Неонатология на МБАЛ „Токуда Болница София".
 „Бързата реакция ни позволи да открием заболяването в ранен стадий и да го лекуваме чрез приложение на специфичен медикамент, който предотвратява отлепването на ретината и загубата на зрение ", казва началникът на отделението по Офталмология в Токуда д-р Веселин Даскалов.
И четирите бебета вече са при семействата си, в добро здравословно състояние, като не се наблюдава развитие на заболяването при проследяващите прегледи от детските офталмолози на „Токуда".
МБАЛ „Токуда Болница София" разполага и с възможност за лазерно лечение на ретинопатията на недоносеността в по-напредналите стадии на заболяването.