Невероятен концерт изнесоха в голимя салон на НЧ "Тодор Пеев" на 3 март от 18:00 часа народните певици от „Мистерия на българските гласове”. Разбирам защо са наречени „Мистерия…”, но след това което преживяхме снощи, би трябвало да бъдат наречени „Феерия…”.
Вероятно много нещо се е казало и написало за тези наши български гласове от седемте фолклорни области на страната ни. Изказали са се корифеи на певческото изкуство у нас и в чужбина. Това което можем да кажем след снощния концерт ще бледнее не само пред казаното за тях, но и пред изпълнението им. Тези, които не дойдоха на концерта могат само да съжаляват. Защото имаше празни столове в големия салон на НЧ „Тодор Пеев”, където беше концерта. Впрочем може да се каже, че това бяха два концерта по 45 минути изпълнение, с попълнена пауза между тях от танцовия състав на читалището.
И още нещо, което дразни и опира до възпитаване на младото поколение на обич и преклонение пред българската народна песен. Чалгата и така наречената „поп музика” до такава степен са обладали младото поколение, че на балкона учениците не само скучаеха, но и пречеха на талантите от сцената да изявят себе си.
Целият хор се състоеше от 22 изпълнителки и 2 мъже, събрани от всички фолклорни области на страната. Под диригентството на професор Дора Христова те дадоха повече от възможното да представят българската народна песен по стил и начин, неповторим при друг вид изпълнение. И повечето от песните бяха с акапелно пеене.
След концерта разбрах, че те не са със статута на държавен ансамбъл, а са на свободна практика. Събират се да репетират само преди концерти и се издържат не от заплати и са без осигуровки, а от хонорарите на изнесените концерти.
Със ставане на крака публиката изслуша последното изпълнение на „Хубава си, моя горо” и ги изпрати с продължителни ръкопляскания.
Получиха и кошница  с богатата аранжировка на цветята в нея, от името на кмета инж.Богомил Георгиев.