Една чудесна инициатива в Народно читалище „Христо Ботев 1884“ – „Сърцето й остана наше!“, ще стопли емоционално ботевградчани. На 11 ноември от 18 часа  за концерт се събират момичетата, които са пяли в детския хор, под диригентството на незабравимата Бонка Големанова.


„Ще пеем за нашата диригентка Бонка Големанова, за Веселин Умников, за отминалите дни, за детството ни в хора, за музиката, без която не можем и за нас!“ – се казва в поканата  за концерта.


„Ако искате да видите как изглеждат тези момичета днес и да ги чуете как пеят след 35 години, заповядайте на концерта.“ – допълват хористките.


Детският хор към читалището в Ботевград е създаден през 1979 година с диригент Бонка Големанова  и веднага става ярка част от културния живот на града. През първите години с децата работят известни български педагози  като Илка Попова, Васил Арнаудов, Дора Христова.


Тандемът Бонка Големанова и корепетиторът Веселин Умников създават не само успешен творчески състав, но възпитават у децата любов към музиката и изкуството.


През 1989 година хорът получава покана за концерт  в Москва.  Мястото е зала „Чайковски”, голямата зала на Московската консерватория.  Феноменалното изпълнение на децата от Ботевград под диригентството на Бонка Големанова буквално взривява публиката!


Преди три години записи от концерта в зала „Чайковски” бяха качени в Youtube, така че за поколенията за запазени едни от най-хубавите изпълнения на ботевградския детски хор.


Преди 35 години Бонка Големанова напусна този свят, малко след като навършва 50 години, покосена от коварна болест.


През  2001 година Бонка Големанова бе отличена посмъртно със званието „Заслужил гражданин на Ботевград“, заради своя висок професионализъм,  уникалния си подход към децата, заради човечността и обаянието си. 


Ето какво си спомнят за нея бившите й възпитанички:


Марина Иванова: Няма и няма и да има човек като Бонка Големанова! Тя бе фея, изящна, красива, завладяваща, беше искрящ пример за подражание, изключителен професионалист като диригент и педагог, омайваща! ТЯ бе човек с изключителна дарба, докосваща човечност!


И съм убедена, че дори и в тези коренно различни времена и нрави, ТЯ щеше да успее да създаде такава войска от гласчета, и не само това. ТЯ умееше да ни омагьосва в това изкуство! Тя знаеше как с вълшебен глас, поведение, финес и усет да завладее едно детско сърчице и да го подтикне да запее! Тя, ако не и бяха вгорчили живота в последните години, все още щеше да бъде сред нас! Чистите хора се поболяват от греховете на злодеите! Та те дори и отнеха хора! А на нас предложиха друг диригент! Това за нея беше непоносима болка. И за нас. Това беше престъпление към нея и към нас, заради нечии болни и коварни амбиции… Поболя се и си тръгна да пее с ангелите…


Диана Христова: Щастлива съм, че съм имала в живота си Бонка Големанова!


Ваня Стоянова: Ние бяхме истински късметлии, че имахме нея за вдъхновение и благодарение на нея направихме първите си стъпки в опознаването на света и различни култури, като едновременно с това завладявахме техните сцени и получавахме признанието на чуждата публика. Но вместо това да бъде повод за гордост на нашите управници, то сякаш послужи за трамплин в постигането на нечисти цели.... Изглежда малцина са били запознати с огромната болка, която е носила тогава. Бяхме свидетели на последствията от нея. Хубаво би било гражданското ни общество да научи истината по подходящ начин.


От 1995 г. досега диригент на Детския хор е дъщерята на Бонка Големанова - Боряна Нешкова.