Лабораторните мишки ще получат пенсия, а словосъчетанието "опитно зайче" ще стане анахронизъм - това бъдеще вече не е фантастика и поредната стъпка към неговото доближаване направиха във Финландия.

В Университета на Тампере, един от най-големите научно-изследователски центрове в северната страна, откриха уникален Център за алтернативни методи - FICAM, чиито служители концентрираха своите усилия върху създаването на алтернативни методи за тестването на химически вещества, използвани във фармацевтиката и козметиката. Целта на тези изследвания е да се даде на науката възможност да се откаже от тестовете върху животни.

ИТАР-ТАСС припомня, че замяната на изпитания върху животни с алтернативни методи е изискване на Европейския съюз. Във Финландия този въпрос е поставен на най-високо ниво от правителството. Финландските биолози смятат, че използването на клетки от човешкия организъм може да се превърне в алтернатива при тестването на новите лекарства. От университета съобщиха, че разработването на алтернативните методи датира от 80-те години и в момента е създадена уникална банка с биологични тъкани, благодарение на което изследователите могат да допълнят или напълно да заменят тестовете върху животинки.

Финландските учени заявяват, че този метод е единственият начин да се заменят изпитанията с мили, любвеобилни и малки животинки, тъй като подобни изследвания са по-рентабилни и позволяват да се постигнат по-бързи резултати. При това те са и по-точни, защото дават информация за въздействието на химическите вещества именно върху човешкия организъм, посочват привържениците на замяната.