По 700 вместо 115 лева и 80 стотинки пенсия ще взема грандамата на родната естрада Лили Иванова, след като кабинетът даде ход на предложението творци и спортисти да получават персонални парични премии за заслуги. Идеята възникна още през 2010 година покрай изгубените архивни данни за стажа и доходите на десетки български музиканти, които не могат да се пенсионират, и ще бъде реализирана с наредба до края на седмицата.


Председателката на Комисията за култура и медии в парламента Полина Карастоянова ще внесе проекта за одобрение в сряда на заседанието на Министерския съвет.


Премиите ще бъдат разпределени в три категории. Първата ще бъде във вид на пожизнена пенсия до 700 лв. месечно. Сумата за втората категория не е уточнена, но премията ще се отпуска за период до 1 година. Третата ще бъде давана еднократно в размер до 5000 лв., пише "Всеки ден".


След реформи в пенсионната система през 2009 г. последва увеличение на пенсиите, което засегна и самата Лили. От 70 лева месечното й държавно възнаграждение стана 96 лева и 47 стотинки. От 2011 г. обаче парите на Иванова са увеличени още веднъж - „за специални заслуги", като крайната сума, която й се полага в момента, е малко над 200 лева - 115,80 основна сума и добавка за военен чин - полковник от медицинския контингент на БА. Изпълнителката на „Ветрове" обаче не крие, че за нейно щастие, никога през годините не е разчитала на пенсията си да й оправи по какъвто и да е начин финансовото положение.