Дейвид де Ротшилд, изследовател, природозащитник и потомък на прочутата британска банкерска фамилия, се готви да преплува 11 000 мили /17 703 километра/ в Тихия океан с лодка, направена от пластмасови бутилки, съобщи Си Ен Ен.

Пътешественикът ще потегли през април от Сан Франциско, където на кей се намира нестандартният му плавателен съд, наречен "Пластики". Крайната цел на 18-метровия катамаран, изработен от 12 000 рециклирани двулитрови бутилки от газирана вода, е Сидни, Австралия.

Едва 10 процента от материалите, използвани за изработването на лодката, са нови. Останалите 90 процента са рециклирани. Само мачтите на "Пластики" са от метал. По пътя си Дейвид де Ротшилд ще спре на няколко острова - Хаваите, Тувалу и Фиджи.

Очаква се пътешествието да продължи около 100 дни. Целта на изследователя е да насочи общественото внимание към пластмасовите боклуци - най-разпространените океански замърсители, както и да промотира повторното рециклиране. Когато пътешествието на "Пластики" приключи, лодката ще бъде разрушена и рециклирана отново.

В САЩ годишно се произвеждат 7 милиарда килограма пластмаса, но само малка част от нея се рециклира.

Много от пластмасовите бутилки, които не са рециклирани, в крайна сметка се озовават в океана. Дейвид де Ротшилд е известен с пътешествията си. Той е един от малкото хора, прекосили арктическата и антарктическата полярни шапки. Наследникът на банкерската фамилия е и страстен природозащитник.

През 2005 г. Дейвид де Ротшилд основава организацията "Adventure Ecology", която организира експедиции с цел да привлича вниманието към екологични проблеми.