Французинът Филип Кроазон, чиито ръце и крака били ампутирани, след като пострадал при токов удар, тръгна тази сутрин от Фолкстоун, Великобритания, в опит да преплува Ламанша, съобщи Франс прес.

42-годишният мъж се готви за това предизвикателство от две години. Плувецът напредва с постоянна скорост, заявиха от обкръжението му малко след 10 часа по Гринуич, уточнявайки, че рано сутринта Кроазон срещнал делфини, които известно време го съпровождали.

Кроазон тръгнал на изгрев слънце, малко преди 6 ч. по Гринуич. Към обяд се очакваше той да достигне плавателния коридор в протока Па дьо Кале, където се движат товарни кораби и фериботи, а след около 24 часа да финишира някъде между Висан и нос Гри Не (Па дьо Кале).

През 1994 г. Филип Кроазон бил поразен от електрически удар с напрежение 20 000 волта. Идеята да преплува Ламанша се зародила преди 16 години, докато гледал по телевизията от болничното си легло репортаж за плувкиня, която направила същия преход.

Кроазон, баща на двама синове, каза, че иска да извърши подвиг за себе си и близките си, както и в името на събратята си по съдба, изгубили желание за живот.

За да изпълни намерението си, Кроазон поръчал да му изработят протези с плавници, прикачени към останалата след ампутацията част от краката му. Той няма протези за ръцете, но с остатъка от тях балансира и си помага да преодолее морската болест.

За днешното изпитание бившият металург тренира две години по около 30 часа седмично. През август той успя за 12 часа да преплува разстоянието от Ноармутие до Порник (Западна Франция) и обратно.