"Пред нас предстои изключително тежка работа, защото София е проблематичен град. Ние ще се съсредотичим върху проблемите на София и ще довършим започнатото". Това заяви Бойко Борисов на пресконференция на ПП ГЕРБ в зала 6 на НДК.

Борисов благодари на софияцни и на хората в цялата страна, че не са се подвели нито по плакатите, нито по билбордовете, нито по предизборните клипове, а от реално свършеното и прагматичната програма и са гласували за ГЕРБ.

"Един от най-глупавите закони е, че кмет не може да бъде лидер на партия, докато премиер може. Съобразявайки се с вота, предлагаме това да падне", заяви Борисов по повод снощната пресконференция на БСП. Според него Сергей Станишев си е позволил да манипулира общественото мнение.

На въпрос дали това са били очакваните резултии за ГЕРБ, Бойко Борисов заяви, че дори те са надминали техните очаквания. "За нас беше важно да видим какво е реалното съотнешение в център - дясно и съответно между нас и левицата. Мисля, че за БСП друг противник освен ГЕРБ няма. Не чух нито веднъж да се спомене името нито на Иван Костов, нито на Пламен Юруков", категоричен бе Борисов.

"Противникът на левицата сме ние. В София приблизително три пъти победихме обединените ДСБ и СДС. При тези резултати, когато се отчете броя на гласоподавателите, ГЕРБ ще бъде първата политическа сила, така както на изборите за евродепутати", допълни Борисов.

"Няма нито един сектор в София, в който да няма проблем - нито в здравеопазването, нито в образованието, нито в инфраструктурата, нито с боклука - нито един", заяви Борисов в отговор на въпрос кое от обещанията си не е изпълнил през първия си мандат. "Трябва да се продължат ремонтите, да се изчистят плакатите из София. В България няма нито един град, в който тези проблеми да са решени", допълни новият-стар кмет.

На въпрос дали ГЕРБ ще заеме мястото на НДСВ в тройната коалиция, Бойко Борисов бе категоричен, че партията не заема никакво място. "ГЕРБ не само е фактор, тя е реалност в българската политика. Ще продължим в същия дух, при нас има умерено настроение, което ни кара да бъдем такива, защото избори се печелят лесно. Тепърва предстоят тежки месеци, години, в условията на една среда от обидена тройна коалиция и много подводни камъни, които ще ни заложат. Затова навсякъде в страната и в София ще има много и внимателна работа", заяви още Борисов.

Той допълни, че ако ГЕРБ се развива по този добър начин и продължи възхода си, никой не може да се сърди, че хората ще искат ГЕРБ да ги управлява: "Това не се определя от опонентите, а от вота на хората".

Бойко Борисов поздрави Мартин Заимов за второто му място на местните избори, защото "заедно резултатът срещу левицата е катастрофален за Румен Овчаров".
Той изрази надежда, че двамата ще намерят общ език и правилния път за съвместна работа.

"На Сергей Станишев сигурно му е било трудно снощи да намери някакво оправдание за себе си и партията си. Ние сме длъжни да се разберем на тази тема, защото проблемите се както национални, така и общински", заяви Бойко Борисов.
Той допълни, че е очаквал премиерът да ги поздрави, защото такъв резултат трябва да бъде поздравен, но той не го е направил.

"Ние сме евроатлантическа партия, която е припознала ценностите на евраоатлантическите държави. Ние не само се съобразяваме с нашите евроатлантически партньори, а и сме в непрекъснат диалог с тях. Съобразяваме се с макрорамката", заяви Борисов.

Според него ниската избирателна активност е попречила на ГЕРБ. Хората, според Борисов, са били отблъснати от негативната кампания против него: "БСП размахваше компромати и в този смисъл хората не слушаха идеи, а само слушаха говоренето срещу мен". "Социологическите агенции пък, давайки категорични победи за мен, накараха хората да гласуват малко, казвайки си, че аз така или иначе ще спечеля", категоричен бе Бойко Борисов.

На края той призова всички хора да излязат и да гласуват на втория тур на местните избори другата неделя.