В 102 общини в страната са избрани кметове на първи тур на местните избори. До момента в ЦИК няма данни за нарушения в Ардино или Областната избирателна комисия София.

От общо 264 общини в страната в 102 са избрани кметове още на първия тур, останалите 162 общини ще гласуват на балотаж на 4 ноември, неделя.


В Пловдив, Котел, София, Радомир, Шумен все още се чака преброяването на резултатите. За първи път тази година се гласува за районни кметове в три града. София – 24 района; Пловдив – 6 и Варна – 5 района.

Междинните данни при преброяване над 90% до момента сочат, че в два от районите – софийския „Искър” и пловдивския „Тракия” – вероятно ще има кметове още на първия тур. Във всички останали 33 района ще има балотаж.

В софийския район „Искър” най-вероятно кмет ще бъде Йордан Томов от ГЕРБ, а в „Тракия” – Пловдив, Гиньо Матев на коалицията ГЕРБ – ВМРО.

Ангажимент на Общинска избирателна комисия – Кърджали е да се произнесе за нарушенията в Ардино, ако има такива, коментира говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Дали има технически дефекти или умишлено е белязана бюлетината, след като са оповестени вече резултати, е компетентен да се произнесе единствено Районният административен съд, коментираха още говорителите.

Никой няма да бъде санкциониран от секционните избирателни комисии в София за нарушения или отклоняване, или за внасяне вкъщи на бюлетините тази нощ. Законът предвижда 24 часа за предаването на протоколите от секционните в Общинската избирателна комисия, уточниха говорителите.

Във всеки протокол са предвидени контроли за сбора на резултата и всеки опит за подмяна на данни се засича, обясни Александър Александров.

Ако действия на районна избирателна комисия представляват нарушение, Общинската избирателна комисия може да им наложи наказание.

От ОИК се предават само протоколи, а чувалите с бюлетини вече са предадени в общинските администрации в страната.

Засега не е постъпвала жалба срещу действията или организацията на работа на ОИК – София тази нощ.
Окончателните резултати от преброяването ще излязат най-късно в сряда, а разпределението на общинските съветници ще стане ясно ден след това.

До момента над 80 секционни избирателни комисии вече са предали в ЦИК протоколите си.