"С моята победа на първи тур си направих изключително лоша услуга. Хората считат, че в София изборите са свършили. А за районните кметове в неделя - даже не знаят, че има такива избори".

Това каза в Бургас кметът на столицата Бойко Борисов и създателят на ГЕРБ в открито студио в местна телевизия.

Той и кандидатът на политическата сила в Бургас Димитър Николов отговаряха на въпроси на местни журналисти. Борисов призова още бургазлии да излязат на втори тур и да гласуват.

В морския град опоненти в неделя ще са Димитър Николов на ГЕРБ и кандидатът на Атака - Валери Симеонов.

За Атака Борисов коментира, че привържениците на тази партия са най-бедните, най-онеправданите, бунтарите и изведнъж тези хора били олицетворени с "архонта" - собственикът на заведения в София.

В Бургас обаче Атака имала добър кандидат, тъй като Валери Симеонов е успял да измести досегашния кмет Йоан Костадинов от битката на балотажа. Бойко Борисов коментира още купуването на гласове.

"Когато криминализираш и двете деяния - за този, който вземе и този, който дава пари за гласове, кой ще си признае, че е взел, след като ще влезе в затвора?!", коментира Борисов.

Той добави, че са допуснати и много бизнеспартии в изборите сега. Бизнеспартиите в слаба държава са вкарали по трима, четирима, че и повече общински съветници.

С това тотално са нарушили вече така наречената политическа стабилност. Аз няма да се учудя, ако първата предпазна клауза от Брюксел ни удари заради липсата на политическа стабилност.

"Превземането на политическите партии от бизнесподобни ликвидира политическата отговорност", каза още Борисов.

Купуването на гласове коментира и кандидатът на ГЕРБ за кмет на Бургас Димитър Николов. Според него това се правело в етническите среди.

"В бургаските квартали с етническо население Николов е шести или седми", посочи още той, докато в централната част на града резултатът му е първи.