Хората с висок коефициент на интелигентност е по-вероятно да достигнат да дълбока старост в добро здраве, показва проучване.

За съжаление, тези, които не се представят добре на тестовете за интелигентност са изложени на по-голяма опасност от сърдечно заболяване, фатални инциденти и самоубийство.

Откритието било направено след като учени изследвали медицинските картони на 1 милион шведи, повикани на задължителна военна служба в армията.

Учените взели предвид дали те са израснали в сигурна, благодатна среда и установили, че има връзка между коефициента на интелигентност и смъртността. Един от изследователите д-р Дейвид Бати съобщава, че статистиката показва, че има "силна връзка между умствените способности и опасността от смърт".

"Хората с по-високо IQ е по-малко вероятно да пушат или да пият големи количества алкохол. Освен това те имат по-добър хранителен режим и са по-активни физически. Така че те имат по-добри поведенчески навици, които може да обяснят по-малката опасност от смърт", допълва той.

Второ изследване, на което Бати е съавтор, анализирало данни на повече от 4000 американски войници, които били изследвани в продължение на 15 години. Проучването установило същата връзка между коефициента на интелигентност и смъртността.