Повече от 3000 студенти и близки на убитата Радостина Евтимова се включиха в шествието във Варна, настоявайки за максимална присъда за виновника. Мярката за неотклонение “задържане под стража” на единствения заподозрян Георги Цветанов беше потвърдена от Варненския апелативен съд.

Сред участниците в шествието бяха студенти от петте висши училища във Варна, преподаватели от Икономическия университет и роднините на убитата студентка. Шествието тръгна в 10 часа от Икономическия университет и продължи до сградата на Съдебната палата, където час по-късно започна обжалването на мярката за неотклонение на Георги Цветанов – единствен заподозрян за жестоката смърт на 21-годишната третокурсничка от Икономическия университет. „Надяваме се на справедлив процес. Настояваме за доживотна присъда за убиеца”, споделиха близките на Радостина Евтимова.

Междувременно стана Варненският апелативен съд остави в ареста заподозрения за Георги Цветанов. Обвиняемият не се появи в залата и беше представляван от адвокатите си. Те поискаха заседанието да бъде отложено за друг ден и да не бъде публично оповестявано, тъй като протестът на студентите пред сградата на съда може да повлияе върху решението на магистратите. Съдебният състав обаче отхвърли възраженията им като неоснователни.

Защитниците на Георги – Димитър Димитров и Тодор Касабов – оспориха част от приложените материали по делото. Според тях нищо не доказва, че иззетата USB памет от дома на клиента им е принадлежала на Радостина. На снимката на женско тяло в телефона на Георги не се виждало лицето и според тях няма доказателства, че е сниман труп.

Адвокат Димитров изтъкна, че по делото не са приложени материали как е задържан Георги, както и резултатите от аутопсията на Радостина, доказващи че смъртта й е причинена от прорезните рани. Последният аргумент беше определен като циничен от съдебния състав. Според съдиите не може да се поставя въпросът за протокол от аутопсията два дни след убийството, когато беше постановена първоначалната мярка „задържане под стража” от Варненския окръжен съд.

Обвиняемият е бил на местопрестъплението и няма доказателства, че там е присъствало и друго лице, заяви апелативният прокурор. Присъствието на Георги се доказвало от пръстовите му отпечатъци и следи, оставени от маратонките му. Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване. То бе прието с овации в съдебната зала от присъстващите там студенти.

Радостина Евтимова бе открита убита на 6 март вечерта с множество прорезни рани по цялото тяло и лицето. Същата вечер задържан и  21-годишният Георги.

Протестиращите студенти днес носеха плакати “Колко още трябва да бъдат убити”, “Искаме правосъдие – доживотен без замяна” и “Доживотна присъда за убиеца на Светлан от село Тръстиково”, както и снимки на Светлан и Радостина. Светлан Стоянов от варненското село Тръстиково бе убит на 22 ноември миналата година. 18-годишното момче бе наръгано няколко пъти с нож от 19-годишния си съселянин Мартин Радев.